Aino Merits, Intendant Amateurkunst Lelystad

"Door samen te werken komt Lelystad cultureel tot bloei"

Op tien jarige leeftijd ging ik voor de eerste keer naar het theater. Samen met mijn balletjuffrouw en mijn dansmaatjes bezochten wij de voorstelling Doornroosje van het Nationale Ballet in Apeldoorn. Ik was betoverd: de prachtige kostuums, de mooie muziek en bovenal de lichaamsbeheersing van de dansers, die zo mooi konden bewegen. Dat wilde ik ook! Deze ervaring is de start geweest van mijn hartstocht, ontwikkeling, mijn loopbaan, mijn contacten. Ik heb acht jaar gedanst en op vele podia gestaan, ik heb ruim vijfentwintig jaar wekelijks danslessen gegeven aan professionals en aan amateurs en ik heb geleerd te managen: als leidinggevende in verschillende organisaties en als projectorganisator.

Lelystad kent een enorme diversiteit aan culturele activiteiten: zang, theater, dans, muziek, fotografie, beeldende kunst, literatuur… het is er allemaal. Dat mag nog meer gezien, gehoord en ervaren worden.  Als Intendant Amateurkunst van Lelystad is mijn streven amateurkunst, in alle verscheidenheid duurzaam te vitaliseren en te versterken. Concreet betekent dit het organiseren van bijeenkomsten, het bieden van een podium en het uitwisselen van informatie. Het is geweldig dat het Platform Amateurkunst Lelystad opgericht is. Hierdoor kan de zichtbaarheid en samenwerking van het amateurkunstveld versterkt worden. Ondersteuning, uitwisseling en het mogelijk maken van een gezamenlijke aanpak is geen overbodige luxe. Het betekent gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een sociaal, creatief en maatschappelijk netwerk.  Om uiteindelijk zoveel mogelijk Lelystedelingen, actief of passief, te laten genieten van de grote diversiteit aan amateurkunst, die Lelystad te bieden heeft.

Ik ben afgestudeerd in het domein kunst, heb professioneel gedanst, lesgegeven en choreografieën gemaakt. Ik zie het als een pre dat ik zelf weet hoe het is om op te treden. Het is altijd weer spannend en ook leuk. In een optreden zit veel meer werk dan wat zichtbaar is voor het publiek. Voor andere kunstdisciplines is dat niet anders!

Bereikbaar T: 0611054933  A.Merits@dekubuslelystad.nl